Unde mergem vara în weekend, cu copiii, pe lângă București?

De când am scris acest articol, în 2019, este unul dintre cele mai căutate şi citite de pe blog. Astfel că am hotărât să îl bag în „revizie” şi să îl actualizez şi îmbunătăţesc, pentru a fi de de un folos real. Aşa că o să vezi poze vechi şi noi şi copiii la diferite vârste. Iar pe măsură ce mai vizităm câte un loc, îl adaug aici.

Nu știu cum sunteți voi, dar noi ne facem de lucru (a se citi de ducă) aproape în fiecare weekend. Mai ales după ce se încălzește afară și e numai bine de stat cu orele la soare și aer. Și cum nu plecăm de fiecare dată cu stat peste noapte, luăm la rând atracțiile din şi de pe lângă București. Le trec mai jos în ordine oarecum geografică; sunt convinsă că nu vă spun noutăți absolute, dar e bine să (mai) fie grupate undeva, când te lovește lipsa de inspirație.

Înspre nord

Mogoşoaia

Aici sunt două opțiuni: fie în parc, unde e la fel ca în orice parc mare dar mai schimbi peisajul, fie la castel. În primul e avantajul locurilor de joacă și a tiribombelor care pot distra piticii, dar mie îmi place mai mult la castel. În grădinile cochete și parcul din jur, de fapt. Nu se plătește intrare, spațiul verde e mare și numai bun de zburdat cu mingi, rachete, leapșa sau orice joc vioi, pe lac sunt de multe ori lebede, iar dacă ai noroc găsești și masă la restaurant – am așteptat destul de mult ultima dată, totuși.

Grădina Vlahiia

Mică fermă unde poți vedea animalele, restaurant mare, loc de joacă, iarbă, un mic lac, verdeață – excelent pentru câteva ore de petrecut afară, în Snagov. Nouă ne-a plăcut de fiecare dată. Iar dacă vrei să rămâi peste noapte, au câteva căsuțe maramureșene foarte dichisite. Un sfat, însă: să faceți rezervare, deoarece se aglomerează la prânz.

Domeniul Ştirbey

Prima dată am ajuns aici la festivalul Summerwell acum mulți ani, înainte să o avem pe Vera și am văzut ce grozav e domeniul acesta din Buftea. Deși am luat pitica și la festival, când e liniște și pace e mult mai ok pentru copii. E ideal pentru plimbări pe bicicletă sau pe jos printre copaci seculari, iar copiilor le vor plăcea cu siguranță și podețul peste lac, plus cele câteva instalații deco în care te poți cocoța. Au și posibilitatea de echitație, plus câteva căprițe, un ponei, păuni și fazani care să încânte piticii. Deschide la 12:00 (supriză pentru noi, care am ajuns mai devreme) și se plătește intrare în două feluri: fie voucher de consumație la restaurant în valoare de 50 lei / adult, fie doar intrare în parc 20 lei / adult. Noi am ales prima variantă și a fost ok mâncarea (încercați gogoșile, au gust de copilărie!!!). Poți să intri cu mașina, au parcări amenajate în interior.

Later edit: Din păcate, se pare că nu se mai poate intra acum, după ce domeniul a fost vândut în vara lui 2022.

Edenland Park

Trasee în copaci, tir cu arcul, locuri de joacă, animale și păsări, paintboll, escaladă, echitație, căsuțe în copac, biciclete, poți să faci de toate aici, cu copii mai mari sau mai mici. Dar ce mi-a plăcut cel mai mult la parcul acesta de agrement din Balotești, e că poți să stai afară în mijlocul zilei, pe caniculă. Pentru că e în pădure, iar copacii sunt din cei bătrâni și bine crescuți, e considerabil mai răcoare și mai plăcut în zilele când la soare te topești.

Moșia Corbeanca

E unul dintre locurile noastre preferate: fie să mergem câteva ore în weekend, fie să serbăm câte ceva în aer liber (cum ar fi un an de zile cu juniorul). E pe malul lacului în Ostratu, Corbeanca, are mult verde, pufi, mese, oişor şi loc de joacă cu nisip şi tobogan. Şi se mănâncă foarte bine. Faceţi rezervare telefonică înainte de a merge, se poate aglomera.â

Later edit: Of, nici aici nu mai putem merge. Terenul a fost vândut, înțeleg, astfel că Moșia s-a închis în octombrie 2022. Eu tot sper ca băieții să se ”regrupeze” în altă parte, îi urmăm cu drag.

La Arţar

Destul de aproape de București, cu umbră din belșug, decoruri drăguțe și tot felul de activități pentru copii, La Arțar e de fapt un spațiu generos pentru evenimente în natură – în pădure, mai exact – unde poți merge să serbezi ceva sau pur și simplu să te distrezi cu copiii în zilele în care au și ateliere. E la Călugăreni, în drumul spre Târgoviște; în funcție de unde pleci din București, faci sub o oră. Am povestit mai multe într-un articol separat.

Înspre est

Ferma Animalelor

Nu știu dacă locul acesta mai are nevoie de prezentare în rândul populației din București care a produs urmași în ultimii ani, dar e ce spune și numele: o fermă turistică (ea are și partea funcțională de altfel), în care copiii pot vedea și hrăni oi, capre, ponei, lame, struți, iepurași, găini, rațe gâște și alte lighioane. Plus locuri de joacă, o autoservire tip împinge tava și magazin de unde poți cumpăra produsele lor. În afară de faptul că e mereu foarte aglomerat, iar vara umbra nu e chiar suficientă, copiii se distrează copios hrănind animalele, țopăind în locurile amenajate și pe lângă ele sau participând la diverse ateliere.

Hai Departe Ferma Animalelor

FarmPark Solacolu

Multe animăluţe sunt de văzut şi hrănit și aici, iar punctul de atracţie sunt caii şi poneii pe care se pot face plimbări în padoc. Plus locul de joacă extins şi cuştile cu iepuraşi amplasate „strategic” prin zona de stat. Noi le-am adus nişte morcovi de acasă. Alături e şi balta Solacolu, amenajată frumos pentru pescuit, pe unde poţi să te plimbi un pic. Am povestit mai multe imediat după vizită.

Cernica

Nu vorbesc aici de mănăstire și zona aferentă, ci de partea laică și de agrement a situației. Există și aici parc de aventură cu trasee prin copaci, tir și alte activități, pădure, lac, grătare și mese, deci vii cu mâncarea la pachet. Personal mi-a plăcut cel mai puțin dintre toate; am găsit atmosfera cam prea ”grătăristă”,  presărată ici colo cu manele. Poate n-am nimerit ziua potrivită.

Ne-a plăcut mai mult, în schimb, la Restaurant Pheonix Cernica, alături. E aerisit, pe malul lacului, cu pajişte generoasă unde pot zburda piticii. Când începe sezonul de nunţi, însă, cred că trebuie verificat dacă mai funcţionează pentru mers la liber.

Înspre sud

Parcul de aventură Comana

Și aici e cu trasee în copaci, stat la iarbă verde și la restaurant la terase, dar și cu plimbări pe jos, cu bicicleta sau cu titicarul în delta Neajlovului, livadă de pruni, înghețată și cules de legume din grădină. Deci o zi plină. Se aglomerează destul de mult, dar cumva mereu am găsit și locuri mai retrase dacă am vrut.

Domeniul Greaca

Aici am fost pentru bălăceală, cam la o oră de București; evident, depinde din ce parte a capitalei pleci. Au piscină mare, piscină pentru copii, loc de joacă, pool bar, șezlonguri, foișoare și baldachine, restaurant și în general toate facilitățile, într-un peisaj înconjurat de vii. Au și posibilitate de cazare, noi am mers doar peste zi și ne-am simțit foarte bine; Vera chiar a tras un pui de somn de după-amiază în patul cu baldachin, doar-doar să nu plecăm mai repede acasă. E drept că am fost în timpul săptămânii și era chiar liber, înțeleg că în weekend se aglomerează destul de mult. E nevoie de rezervare telefonică.

Înspre vest

Ferma Pedagogică

E în cadrul unei ferme de rulouri de gazon din Săbăreni, deci beneficiază de iarbă numai bună de alergat, inclusiv pe un acoperiș verde măricel pe care te poţi cocoţa şi veni în viteză la vale, în picioare sau rostogol, fiecare cum vrea şi poate. Noi am alergat la vale după o minge, de exemplu şi ne-am tăvălit în soare pentru nişte poze. Am hrănit căpriţe şi iepuraşi, Vera a făcut o tură de parc în spatele Simonei, una dintre cele două iepe prietenoase pe care copiii le pot călări, am făcut picnic, ne-am plimbat prin parcul dichisit şi n-am ratat nici locul de joacă, mai ales că are o mică tiroliană.

La Ţară

Tot modelul animale-locuri de joacă-mic lac cu bărcuțe-plimbări cu căruța e și aici, dar în alte parte a Bucureștiului. Plus ustensile pentru pictat și diverse activități cu copiii, gen modelat covrigi pe care apoi îi coc. Cu siguranță copiii nu se plictisesc repede și sunt multe de explorat. Vara deschid și piscină. Noi am fost primăvara și temperatura era foarte ok, vara s-ar putea să fie un pic mai greu cu lipsa umbrei. N-am mai fost din 2019, când au deschis şi chiar nu ştiu cum mai e acum.

Hai Departe La Tara (2)

În Bucureşti

Câteodată poate chiar n-ai chef să ieşi din oraş. Există şi aici opţiuni drăguţe, pe lângă parcuri şi locuri de joacă; noi le preferăm pe cele în aer liber când vremea permite, dar nici cele la interior nu sunt deloc de ignorat.

Grădina Botanică

E ca un parc bogat, cu flori spectaculoase în funcție de sezon, alei, lac, rațe, copaci bătrâni și umbroși și multe locuri de explorat împreună cu piticii. Plătești 10 lei de adult (vara, 5 lei în extrasezon), dar în general e mai liber ca în parc și nu ai tarabe cu chinezării, tiribombe, porumb copt și acadele, nici locuri de joacă aglomerate. Acum depinde ce își dorește fiecare. Pentru noi a fost de fiecare dată distractiv să ieșim de pe aleile mari și să explorăm „pădurea”, cascada și micul ochi de apă cu nuferi, platanii cu rădăcini ieșite ca niște coate și să ne jucăm cu buturugile din spatele serelor. Să știți că există și o rulotă cu cafea, înghețată, quiche-uri și alte bunătăți – cum te uiți la sere le ocolești prin stânga și mergi un pic pe cea mai mare alee de acolo.

Parcul Natural Văcăreşti

Sau Delta Văcăreşti. Știu că nu e deltă, dar așa îi zice popular, iar experiența cu stuf și multe păsări de apă îți dă un mini-sentiment de deltă. Să nu uitați, deci, de spray-ul de țânțari. Vera a fost încântată să cerceteze împreună cu noi potecile printre stuf, să descopere corcoduși, să privească păsări și să alerge cu chiote. Noi am intrat fie pe partea cu Asmita Gardens, fie pe partea cu Autovit / Rin Grand Residence – în oricare dintre cazuri urci dealul, sari „pârleazul” de beton și cobori parapetul, nu e vreo intrare „oficială”. Dacă intri pe partea cu Rin, ajungi destul de ușor și la un foișor de observație păsări. S-ar putea să mai fie și altele, n-am bătut chiar tot locul. Încă ceva: nu da pâine, pufuleți și alte făinoase păsărilor, chiar dacă unele dintre ele par încântate și obișnuite (în special lebedele). Nu le face bine, uite ce zice Societatea Ornitologică Română aici. Și poate ar fi bine să mergi dis de dimineață sau spre seară, când soarele e mai domol.

Dinozauri

Nu ştiu cât durează perioada asta cu fascinaţia copiilor pentru dinozauri, dar la 5 ani sigur nu s-a terminat. Deci noi mai avem de aprofundat, încă, mai ales că vine şi Radu din urmă şi pare şi el interesant de creaturi preistorice solzoase şi dinţoase.

În Bucureşti sunt două locuri în care poţi vedea (şi pe alocuri, chiar călări) machete de dinozauri în mărime naturală şi care mai mişcă şi vociferează: în curtea Muzeului de Geologie la Dino Park Bucureşti şi în Fundeni la T-Rex Parc. Acesta din urmă e ceva mai mare şi are alături şi alte distracţii, gen bâlci, pentru copii. Am povestit despre vizita noastră la T-Rex Park separat, dacă vrei să vezi mai multe detalii.

Orăşelul Cunoaşterii

Perfect pentru o zi ploioasă şi nu numai, la Orăşelul Cunoaşterii e rost de două-trei ore de distracţie pentru copii 3+, aş zice eu. Sigur, se vor distra şi cei mai mici cu unele activităţi dar nu vor înţelege multe dintre ele. Vera a fost fascinată să testeze forţa apei şi a aerului, să vadă cât de repede poate fugi şi cât de sus poate ridica un obiect prin săriturile ei, să cânte la linguri, să se strâmbe în oglinzi care deformează, să afle principiul animației şi multe altele. Recunosc că m-am distrat şi eu.

Cu siguranță mai sunt și alte locuri numai bune de distracţie în weekend și tare am vrea să aflăm despre ele de la voi. Promitem să le încercăm și apoi să actualizăm lista. Toate locurile de mai sus sunt testate, iar părerile sunt, bineînțeles, subiective prin prisma gusturilor și nazurilor personale.

Sper că ți-a plăcut acest articol. Mi-ar plăcea să ținem legătura și cel mai ușor e pe email. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal cu inspirație pentru călătorii și informații folositoare!

În curs de abonare…
Excelent, te-ai abonat

Comentarii

4 comentarii la „Unde mergem vara în weekend, cu copiii, pe lângă București?”
  1. Anne Marie spune:

    Felicitări Andra! Foarte frumos povestești, interesant și captivant!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s