4 zile în Iordania în ianuarie: traseu, logistică şi buget

Prin octombrie anul trecut, când s-au deschis vânzările pe noul zbor Wizz Bucureşti – Aqaba, am luat două bilete la preţ promo, în ideea că şi dacă mai apare vreo situaţie pandemică specială sau se întâmplă ceva între timp, nu pierdem cine ştie ce mulţi bani. Nici nu le-am mai dat atenţie multă vreme, dar după revelion deja părea clar că vom merge, aşa că ne-am organizat repejor pentru cele patru zile în Iordania. Trec mai jos o mulţime de informaţii utile, pentru că ştiu că şi alţii vor pleca în curând cu aceeaşi destinaţie. Mi-ar plăcea să îmi spuneţi dacă v-au fost de folos, revin repejor şi cu poveşti de pe drum şi cu detalii din fiecare loc.

Condiţiile de intrare în Iordania (Atenţie! Informaţii valabile în ianuarie 2022)

Înainte de îmbarcare trebuie documentele de mai jos şi pentru vaccinaţi şi pentru nevaccinaţi. Le-au verificat la ghişeul de check-in în aeroport. Practic, deşi am avut doar bagaj de mână şi am făcut check-in online, nu ne-au emis cărţile de îmbarcare până când nu ne-am prezentat personal la ghişeu şi au verificat documentele. Pentru viteză, a fost ok că le-am avut printate.

  • Asigurare medicală ce acoperă Covid. Noi am făcut la Eurolife; din fericire nu a fost cazul să o folosim
  • Test PCR negativ, făcut cu maxim 72 de ore înainte de plecare. Am făcut la Agatha Labs în Bucureşti, pe considerent de preţ
  • PLF completat. Copiii sub 5 ani sunt exceptaţi

La aterizare în Iordania:

  • Te testează din nou (merge super rapid şi primeşti rezultatul în câteva ore), iar costul testării e suportat de călător şi e plătit în timpul completării PLF-ului menţionat mai sus. Am auzit că dacă vii prin agenţie nu plăteşti acest cost, dar nici nu am verificat veridicitatea informaţiei, nici nu ştiu cum functionează exact (agenţie de la noi, de la ei etc).
  • Tot în aeroport, înainte de controlul paşaportului, treci pe la ghişeul de viză. În mod normal costă 40 JD de persoană, dar, pentru că Iordania doreşte să stimuleze dezvoltarea sudului ţării, dacă intri prin Aqaba, viza este gratuită.

Dacă intri prin Amman în Iordania, vizitezi Petra şi stai cel puţin 3 nopţi în ţară, e mai convenabil să cumperi Jordan pass (70 JD cu Petra o zi şi alte obiective, plus viză; iar intrarea la Petra pentru o zi e 50 JD).

Condiţiile de retur în Romania (la fel, atenţie că informaţia e valabilă în ianuarie 2022)

Pentru returul în România se aplică condiţiile pentru venirile din ţări non-UE, respectiv:

  • Pentru vaccinaţi, PLF completat în ultimele 24 de ore înainte de îmbarcare şi PCR test negativ făcut cu maxim 48 de ore înainte de îmbarcare (noi am făcut la BioLab Aqaba şi a durat vreo 8 ore să vină rezultatul). Fără test, carantina e de 5 zile. Ne-au verificat la îmbarcare cele două documente, iar la intrarea în Romania ne-au verificat iar certificatul verde (în urma vaccinării) şi testul PCR negativ. Le-am avut pe telefon.
  • Pentru nevaccinaţi, carantină 10 zile la domiciliu.
  • Copiii de 12 sau mai puţini ani sunt scutiţi de testare şi carantină. Între 13-15 ani trebuie test PCR, iar de la 16 ani sunt aceleaşi codiţii ca la adulţi.

Cum condiţiile de călători în pandemie sunt volatile, vă recomand să consultaţi sursele oficiale înainte de plecare, atât pentru Iordania, cât şi pentru Romania.

Pe malul Mării Moarte. Musai ceva papuci în picioare, e foarte tăioasă sarea.

Avionul

Am zburat cu Wizzair la Aqaba, cu bilete luate la promoţie, cum spuneam. Cursele sunt de două ori pe săptămână, miercurea dimineaţă şi sâmbăta seara. Avionul a fost pe jumătate gol la dus (miercurea) şi ceva mai plin, dar nu de tot, la retur sâmbăta. Probabil se întorceau şi cei care au stat o săptămână. Fiind fără copii, noi am plecat cu bagajele mici de mână incluse în biletul de bază şi nu am plătit locuri; am stat, însă, unul lângă altul în avion pentru că nu erau pline şi ne-am putut muta.

Traseul

Ca să maximizăm cele 4 zile şi 3 nopţi (am ajuns miercuri dimineaţă şi am plecat sâmbătă seara foarte târziu), am închiriat maşină şi ne-am plimbat cam aşa:

Ziua 1. Zbor către Aqaba (3 ore, am ajuns la 9:30). Aeroport Aqaba – Marea Moartă (cu diverse opriri pe drum) – Wadi Musa, unde e Petra. Am condus destul de mult ziua asta (aproximativ 400 km, parte dintre ei noaptea prin munţi), dar altfel nu ne dădea să vedem şi Marea Moartă şi ar fi fost păcat.

Ziua 2. Am vizitat Petra până ne-au lăsat picioarele. Am fost şi seara la Petra by night.

Ziua 3. Dimineaţă devreme am plecat de la Wadi Musa la Wadi Rum. Am ajuns pe la 9:30 şi toată ziua am făcut excursie în deşert. Noaptea am dormit într-un „camp” în deşert, în cort beduin.

Ziua 4. Retur în satul Rum la 8:30 şi de acolo am plecat spre Aqaba. Durează cam o oră şi ne-am oprit direct la centrul de testare. Apoi ne-am plimbat prin Aqaba, am stat un pic pe plajă (cu hainele pe noi, că era frig), am făcut ceva cumpărături şi seara la 23:00 am luat avionul spre Romania.

Dacă stăteam o săptămână, mergeam şi la Amman. Rămâne pentru data viitoare.

Maşina

Am văzut şi autobuze care leagă principalele atracţii şi există şi varianta de transfer privat, dar cel mai practic e să închiriezi maşină dacă nu vrei să stai într-un singur loc. Se conduce pe partea dreaptă, închirierea decurge ca oriunde în Europa, infrastructura e ok.

Cazarea

Există variante de cazare pentru toate gusturile şi buzunarele în Iordania. Noi am stat două nopţi la Petra Boutique Hotel la Wadi Musa, care a fost excelent din toate punctele de vedere şi e şi foarte aproape de intrarea în sit. De fapt, având în vedere că Wadi Musa e pe versanţi abrupţi, recoamand fie să luaţi cazare aproape de intrarea la Petra, fie să veniţi cu maşina de la cazare, pentru că după mulţii kilometri făcuţi la Petra, n-o să mai aveţi chef să urcaţi pantele mari până la hotel.

Excursia în deşert

Wadi Rum e un deşert mititel comparat cu altele, foarte „traficat” pentru turism şi, ca atare, bine organizat pentru acest scop. Noi rezervasem dinainte la Jordan Tracks excursia de o zi şi o noapte (pentru că mi-au plăcut site-ul, pagina de Facebook şi review-urile), dar poţi să mergi direct acolo şi la Visitors Center, unde plăteşti intrarea în zona protejată, poţi contracta şi excursie şi cazare, pentru perioada dorită. Preţurile sunt fixate, maşinile de teren şi camp-urile cu corturi de beduini arată toate cam la fel (banuiesc, însă, că pot exista diferenţe în cum sunt întreţinute şi curăţate). Maşina cu care vii rămâne în satul Rum şi de acolo pleci cu maşina de teren, de obicei în partea descoperită din spate. Să aveţi fes şi glugă iarna, pălărie sau eşarfă vara. Nouă ne-a plăcut cu Jordan Tracks, a fost cum ne aşteptam. Saleem, proprietarul, e foarte volubil şi ai ce povesti cu el, comunicarea a fost foarte bună, facilităţile din camp erau foarte curate, ne-au lăsat şi multe pături pentru frig. Şoferul care ne-a plimbat şi gătit în timpul zilei nu prea vorbea engleză, dar ne-am înţeles şi nu au fost probleme.

Există şi cazări de lux în deşert, genul de corturi-dom, jumătate transparente să vezi stelele noaptea, chiar cu mini-piscinuţe proprii şi alte extravaganţe. Pentru noi a fost importantă excursia şi experienţa, deci am mers pe varianta clasică de cort beduin, deşi iarna e frig bine.

Partea cu nisip roşu a deşertului Wadi Rum

Mâncarea

Mâncarea tradiţională e mâncare cu specific arăbesc pe care o găseşti în toată zona (hummus, tabbouleh, vinete, preparate din carne de oaie şi capră cu legume etc), probabil cu accente specifice pentru ţară, dar pe care din păcate nu le-am prea aprofundat. Am stat mult pe drum şi am mâncat haotic, fără să cercetăm care sunt cârciumile cele mai bune în fiecare loc, cum facem de obicei. Am o singură recomandare, de dulciuri, dacă ajungeţi în Aqaba: Nafeeseh Sweets. Le-am mâncat în loc de cină la cât de bune şi săţioase au fost (voi să mâncaţi sănătos, nu ca noi 🙂 ).

Bugetul

Întâi câteva vorbe despre moneda locală. E dolarul iordanian, care echivalează 6,11 lei (ianuarie 2022), cu subdiviziunea piastru. Plăteşti comision şi la retragerea de la ATM (6,9% a fost la noi, n-am încercat şi altul) şi în unele locuri pentru plata cu cardul (2% la Petra, de exemplu). ING ne-a taxat şi un comision de schimb valutar nesimţit la plata cu cardul (~7%), Revolut a avut curs ok în timpul săptămânii (în weekend plăteşti şi la ei comision de schimb şi nici n-am găsit dolarul iordanian în listă să pot schimba lei dinainte). La case de schimb valutar nu am ajuns, dar am văzut-o pe cea din hotelul de la Petra şi cursul era „pentru turişti”, nu ieşea mai bine decât scosul de la bancomat. Probabil că la bancă e mai decent, dar trebuie să fii într-un oraş mare.

Mai jos am pus bugetul cât de detaliat mai putut. Ce am câstigat cu avionul la promoţie am dat pe teste PCR (15% din cheltuieli !!!).

Am cheltuit destul de puţini bani pe mâncare pentru că am fost mult pe drum şi nu am mâncat la restaurant (cu preţuri de turişti) decât o dată. Am mâncat multe prostii luate din benzinării şi falafel pe stradă, în deşert am mâncat ce ne-au dat ei. Deci dacă voi aveţi programul mai relaxat şi ajungeţi mai des la restaurant, bugetaţi ceva mai mult pentru mâncare.

Maşina noastră a fost o vechişoară, care a supt benzină ca o beţivană; cu una mai nouă, probabil că veţi cheltui ceva mai puţin pe combustibil.

BUGET IORDANIA (2 adulţi, 4 zile, 3 nopţi)JDRONObservaţii
Viză (gratis prin Aqaba)00Prin Amman e 40 JD
Asigurare călătorie (Eurolife)1270
PCR pt îmbarcare (max 72 de ore înainte)57350
PCR on arrival (plătit în timpul completarii PLF)41255
PCR pentru intrare în RO40245
Avion60369Luat la promoţie, doar cu bagaj mic de mână şi fără locuri plătite
SIM Orange cu 15 GB net şi free calls în iordania1175Luat din aeroport
Închiriere maşină74453Luată prin Booking, de la Sixt
Asigurare full maşină & încă un şofer80492Era mai ieftin cu vreo 150 lei dacă luam asigurarea la pachet cu maşina, prin Booking. Dar n-ar fi avut decontare directă cu Sixt în caz de daună şi, pentru confortul nostru, am luat-o direct în aeroport de la ei. Am avut şi depozit de 200 JD pe card de credit, pentru amenzi.
Benzină45275
Cazare Petra (Petra Boutique Hotel) 2 nopţi96588
Bilet Petra (1 zi; 50 JD/zi/pers biletul, 2% comision card, 7% comision schimb valutar)109665Acesta e preţul pentru vizitatorii care stau cel puţin o noapte în Iordania; dacă vizitezi Petra în ziua în care ajungi, plăteşti 90JD de persoană şi a doua zi de dimineaţă îţi returnează diferenţa
Petra by night34207
Intrare Wadi Rum1061
Excursie Wadi Rum 1 zi + 1 noapte (Jordan Tracks)120732Excursie, cazare la cort, mâncare
Bacşiş şofer şi bucătar Wadi Rum1379
Restul (mâncare, cico, comision ATM şi câteva chestii de dus acasă)115700
BUGET IORDANIA (2 adulţi, 4 zile, 3 nopţi)9175616
JDRON
Siq, canionul-intrare la Petra

Altele: fusul orar, vremea şi oamenii

În Iordania e aceeaşi oră ca la noi, deci aici nu sunt bătăi de cap.

Acum e iarnă şi la ei, deci nu e chiar cald. Sunt, însă, diferenţe foarte mari de temperatură între zone: de exemplu în Aqaba şi pe la Marea Moartă sunt cam cu 10 grade mai mult decît la Petra (sus în munţi) sau în deşert. Iar noaptea e frig peste tot. Am avut temperaturi între 2 şi 16 grade; la Marea Moartă după-amiaza la soare am stat în tricou, ziua în deşert şi seara la Petra am pus şi hanorac şi geacă cu puf (din aia de toamnă târzie), iar seara în Wadi Rum am băgat şi colanţii de dormit pe sub pantaloni. Recomand, deci, dacă mergeţi iarna, să fiţi pregătiţi cu multe straturi pe care să le scoateţi sau să le puneţi după nevoi. Am fost ok cu adidaşi de piele în picioare.

Oamenii au fost super prietenoşi şi săritori peste tot. Ţara depinde mult de turism şi se vede respectul pentru vizitatori peste tot, inclusiv la punctele de control militare (e aproape graniţa cu Israelul). Când eram pe marginea drumului pentru poze opreau frecvent să ne întrebe dacă suntem ok; am simţit că am fi avut ajutor dacă păţeam vreo pană sau ceva similar. Sigur, la obiectivele turistice, fiind şi puţini turişti în pandemie şi extrasezon, toată lumea încerca să îţi vândă ceva, dar au fost politicoşi, chiar dacă insistenţi şi nu invazivi (adică nu pun mâna pe tine). Un minim de engleză am întâlnit peste tot, deci nu a existat să nu ne înţelegem. Dacă preţul nu e afişat, negociaţi. Spre exemplu în Aqaba, pe plaja publică, ne-a fost oferit „good price” pe rând de 10JD, 5JD şi chiar 2JD pentru aceeaşi plimbare de 30 de minute cu barca cu fundul transparent să vedem coralii.

Măgăruşii urcă traseele muntoase abrupte la Petra

E de mers cu copiii?

Iordania mi s-a părut o ţară sigură, uşor de navigat, deci nu văd nicio problemă să mergi cu copiii. În funcţie de cât sunt de mari, va trebui, însă, să adaptezi ritmul. Probabil că un copil peste 10 ani obişnuit cu genul acesta de excursii ar fi rezistat la traseul şi ritmul pe care l-am avut. Cu Vera (aproape 5 ani) am fi putut să facem mare parte din traseu, dar cu nişte ajustări, gen mers mai puţin la Petra sau folosit mersul cu măgăruşi, cai sau cămile pe care oricum ţi le oferă peste tot acolo. Probabil nici nu ne-am fi căţărat pe toate cele în deşert pentru că la un moment dat ar fi picat de oboseală. Şi am fi introdus o zi mai domoală între Petra şi Wadi Rum, pentru refacere. Cu Radu (un an şi patru luni), nu aş face încă o astfel de excursie. Nu are stare şi nu îl interesează, evident, vizitatul, deci cu el momentan facem călătorii cu mai multă aprofundare a aceluiaşi loc.

Plajă publică cu terase în centrul oraşului Aqaba

E ceva ce nu ne-a plăcut?

Da, greu să nu fie. În multe locuri e destul de mult gunoi. Lumea aruncă nonşalant ambalaje şi resturi pe jos, iar în peisajul arid se văd şi mai tare. Inclusiv în deşert, care a fost exploatat cam fără cap, fără restricţii, ceea ce a dezechilibrat ecosistemul. De abia acum încep să gîndească un program de conservare, cu rute prestabilite pentru maşini, restricţii diverse şi programe de protejare sau reintroducere a faunei locale. Mai e până la o implementare completă. Ce poţi face să ajuţi este să faci impactul tău personal cât mai mic şi să alegi operatori care respectă mediul.

Merită? Da, da, da

Nu o să închei pe negativ, pentru că a fost o mini-excursie grozavă. E o ţară foarte diferită, evident, de România şi merită cu siguranţă descoperită. Nouă ne-a plăcut mult.

Am ratat ceva informaţie ce poate fi de folos? Întreabă-mă şi răspund cât de bine pot.

Sper că ți-a plăcut acest articol. Mi-ar plăcea să ținem legătura și cel mai ușor e pe email. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal cu inspirație pentru călătorii și informații folositoare!

În curs de abonare…
Excelent, te-ai abonat

Te-ar putea interesa şi:

Cât şi cum ne-a fost ziua petrecută la Petra:

Sau articolul despre Wadi Rum și Aqaba:

Comentarii

3 comentarii la „4 zile în Iordania în ianuarie: traseu, logistică şi buget”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s