În căutarea soarelui (2). Málaga iarna, cu bebe de 10 luni

Călătoriei de aproape o lună în sudul Spaniei, iarna, cu bebe de 10 luni, i-am dedicat o mini-serie. A fost o experiență complexă, cu suișuri și coborâșuri, iar primul episod a conținut deja câteva învățăminte.

Plecăm în sudul Spaniei. O lună întreagă. În ianuarie. Cu bebe de 10 luni. Nu pare chiar vacanța tipică, așa-i? Vrem doar mai mult soare și vreme prietenoasă, să stea cât mai mult la aer pitica și să evadăm, eu în special, dintre cei patru pereți de la Iancului.

Mergem la Málaga. N-am mai fost, dar pare starting point-ul ideal pentru aventura noastră. E oraș mare, deci nu riscăm să fie totul închis în extrasezon și e la mare, deci are de la început o bilă albă. Vera e la a treia ieșire din țară deja, dar zborul de patru ore e cel mai lung de până acum și ceva emoții sunt. Supraviețuim bine, doarme de două ori câte jumătate de oră, ne jucăm mult.

hai departe spania malaga (23)

Ajungem seara, destul de târziu, ne acomodăm viteză la cazare, baie și somn pentru bebe, despachetare pentru noi. Costel merge să cerceteze împrejurimile și să găsească ceva de mâncare. Stăm central, asta știm deja și zona e aparent foarte lively seara. Asta așa, în ciudă, că oricum nu prea o să ieșim la ore dintr-astea nebebelușești.

Luăm micul dejun la colțul străzii, în cafeneaua – sandvișărie unde oamenii se opresc scurt înainte de muncă pentru o cafea și pâine cu ceva. Ceva-ul ăsta e o listă lungă care începe cu ulei de măsline, roșii, continuă cu diverse feluri de branză și de preparate din carne. În primele zile ne entuziasmăm la simplitatea delicioasă a pâinii cu ulei și roșii, apoi ne cam plictisim și deviem pe la croissante și alte patiserii. Vera e încă alăptată dimineața, așa că numai bine până ne mobilizăm cu ieșitul din casă se face ora propice pentru o gustare de fructe pe care o servește la cafenea cu noi. Mic dejunurile cu toată familia mi se par și acum unele dintre cele mai frumoase momente.

hai departe spania malaga (4)hai departe spania malaga (25)

Pornim apoi să bănănăim prin oraș. Centrul vechi e mare și chiar frumos întreținut, cu clădiri impozante, multe magazine și cârciumi și decorațiuni de Crăciun încă prezente. Vera trage și un pui de somn; când se simte generoasă adoarme în căruț, de cele mai multe ori însă în marsupiu: sclavii să care, nu să comenteze. Avem și un mic loc de joacă destul de aproape de cazare, cu ceva cafenele în jur, ne mai amuzăm și pe acolo. Dar adevărata atracție este marea.

hai departe spania malaga (15)

Plaja

Îmi place modul în care spaniolii își alintă plajele cu diminutive: de Barceloneta, plaja din Barcelona știe toată lumea. Și Málaga are plaja ei: Málagueta, un fel de „Mălăguța” ar fi la noi, către care ne îndreptăm în toate zilele cu soare. Nimic nu e mai interesant pentru bebe decât nisipul. Îl frământă cu mâinile și picioarele, îl toarnă, scurmă, gustă, aruncă, pune în găletușe. Cât ne încălzește soarele, ne felicităm pentru decizia de a veni la mare. De unde să știm că de acolo vremea tot înspre rece va merge. Mâncăm și sardine; pe la prânz terasele pornesc grătarele în formă de bărci și țepușe cu sardine stau la pârpolit din loc în loc de-a lungul plajei. Nu sunt cele mai grozave pe care le-am mâncat, dar așa de bine ne e la soare la terasă.

hai departe spania malaga (19)hai departe spania malaga (18)hai departe spania malaga (1)

Portul

Fiind la mare, Málaga este oraș-port, evident. Paseo del Muelle Uno, zona de plimbare a portului, e tare frumos amenajată și ea și numai bună de luat agale la pas dacă bebe decide să accepte căruțul. Alternativ, facem opriri dese și Vera se tăvălește pe petice de iarbă sau de cauciuc, în locurile amenajate pentru copii. La un capăt, convenabil deasupra unei parcări subterane, este Centrul de Artă Contemporană Pompidou. Îi admirăm doar de afară clădirea ochioasă: un cub de sticlă colorată, foarte fotogenic. Docurile continuă cu multe restaurante, iar în capăt este farul. Mergem până acolo, îl ocolim și tot la plajă ajungem.

hai departe spania malaga (2)hai departe spania malaga (30)

Alcazaba

Avem o tentativă să vizităm Alcazaba, fortăreața arabă construită acum vreun mileniu și tot îmbunătățită de domnii succesive. De fapt doar îi dăm roată cât bebe doarme la Costel în marsupiu iar eu împing căruțul gol și decidem că o voi vizita doar eu în ziua următoare, cât tati și Vera cercetează un loc de joacă mai depărtat. Deci câteva ore mă delectez cu arhitectură maură, portocali în rod și panorame de sus asupra orașului. Pentru o mămică ce a petrecut ultimele 10 luni aproape în permanență cu bebe, e o pauză bine-venită și pare de-a dreptul eveniment de marcat în calendar. De altfel, mai am ocazia în călătoria asta să mai fug câte o oră două și prin centru cât Vera doarme în apartament și Costel rămâne cu ea.

hai departe spania malaga (10)hai-departe-spania-malaga-9.jpg

Parcul

E un singur parc în centru, Parque de Málaga, paralel cu zona de plimbare a portului și flancat de bulevarde, dar cu vegetație luxuriantă și papagali verzi și guralivi. Are și niște locuri de joacă, obiective clare de bifat când călătorești cu pitici. Nu ratam niciunul din zona centrală a Málagăi și chiar îi criticăm că nu au decât pe plajă leagăne competente pentru copii mici. Păi treabă e asta?

La muzee nu ajungem. Nu că am fi noi mari fani în general, dar parcă aș vedea muzeul Picasso (pictorul s-a născut aici în oraș). Data viitoare, când mai crește pitica.

hai departe spania malaga (29)

Viața de noapte

Ce? Cu copil? Nu, nu, nu noi. Dar restul orașului da. Cum se înserează și noi facem plimbarea dinainte de culcare, toate cârciumile se animă, se umplu ochi de oameni, gălăgie și, așa cum se vede de afară, voie bună. E o efervescență cumva în aer, un chef de stat cu prietenii la povești și pahare de vin, la care noi doar ne uităm cu jind. Va veni iar și vremea aia, știm noi.

hai departe spania malaga (28)hai departe spania malaga (11)

Mașina

După săptămâna în Málaga, decidem că va urma Granada. Avem, deci, nevoie de mașină și o închiriem cu două zile înainte de plecare, să mai vedem câte ceva și în jurul orașului. Cum se dovedește a fi chiar scump să închiriezi mașină dintr-un oraș și să o returnezi în altul, aleg cea mai mică clasă, merg și o ridic de la gară dimineața devreme și nu mă lovește realitatea până nu mă întorc și văd consternarea acuzatoare pe fața lui Costel, care mă așteaptă cu Vera în brațe pe trotuar: oare încăpem cu tot cu bagaje în ea? Din fericire, valiza încape în portbagaj, dar nimic altceva, căruțul intră lângă șofer și suntem toți trei foarte intimi și condensați. Și înceți. Drumul spre Granada urcă semnificativ, mașina cu greu. Dar e altă poveste.

Bioparcul

Ne gândim că Verei i-ar plăcea să vadă niște animăluțe, mașină avem acum, deci mergem într-o zi la Bioparc în Fuengirola, un orășel ceva mai la sud de Málaga. Vremea ține cu noi, e soare și plăcut, dar e duminică și o mare coadă la intrare în parc. Aflăm rapid, totuși, că sunt cei cu abonament; cu bilet cumpărat pe loc nu am așteptat deloc. Parcul e frumos amenajat, dar animale nu sunt prea multe și nici nu ne organizăm bine cu orarul să vedem ceva spectacol. Vera pare însă interesată de situație, râde și arată cu mânuța, așa că nu ne pare rău că venim. Facem și o plimbare pe faleză, plus o cafea în piațeta centrală și revenim la Málaga să facem bagaje pentru următoarea etapă.

hai departe spania malaga (21)

Armonia

Nu e totul roz într-o astfel de călătorie. Cu copil sunt multe limitări și acasă, unde știi rostul tuturor lucrurilor și logistica e mai ușoară. În deplasare apar multe necunoscute, muncești să gătești, speli și pregătești diverse când ai vrea să te relaxezi sau să vizitezi, plus că stai non stop împreună și e greu câteodată să nu-ți verși frustările pe celălalt. Noroc că ne mai aducem aminte să facem haz de necaz. Mai jos e un exemplu de fine dining cu paste direct din oală, după ce bebe a adormit într-un final seara. Calitatea pozei nu e de blog, dar înțelegeți voi ideea.

hai departe spania malaga (12)

Și ca ultima poză să nu fie una urâtă cu mine, mai adaug una. Sunt multe picturi murale drăguțe în oraș.

hai departe spania malaga (6)

Ce? Cum? Unde? Cât?

Zborul. Am luat bilete la Wizzair, zbor direct București – Málaga, patru ore jumătate, 720 de lei cu tot cu bagaj de cală și taxă de infant. Am luat doar dus, urmând să ne facem la fața locului traseul.

De la aeroport la cazare. Există tren de la aeroport până aproape de centru și face cam 20 de minute. Apoi am mai mers noi 10 minute pe jos, dar sunt multe autobuze în caz de cazare mai departe.

Cazare. Am închiriat pe Airbnb un apartament la marginea centrului vechi. Trei camere micute, bucătărie utilată, două băi. Pare excesiv, dar chiar am folosit toate camerele: unul dintre noi dormea cu Vera în dormitorul cu pat dublu (aici n-am avut pătuț), celălalt în dormitorul cu pat single, prin rotație. Locația e foarte ok ca apropiere de centru, mai nasol cu parcarea în zonă. Dacă aș alege iar acum, aș închiria, însă, un aparatament mai aproape de plajă, acesta fiind locul cel mai fecventat cu bebe.

Restaurante. Sunt multe și variate în Málaga, doar că noi nu le-am prea vizitat. Ce-i drept nici nu am reușit să dezvoltăm o relație de dragoste cu mâncarea spaniolă așa cum am făcut în țări ca Italia, Portugalia sau Grecia (iubitori de chorizo și jamon, să mă iertați; și câtă paella să mănânc?). În plus, ba nu ne potriveam cu programul lor de siesta și programul Verei de somn, ba aveam rețineri că Vera se va plictisi și nu vom apuca să mâncăm. Noi nu avem modelul de copil care doarme sau se joacă liniștit în căruț cât noi mâncăm la restaurant. Dacă există, vă invidiem.

Mâncarea Verei. Am gătit, în principal, pentru ea. Ocazional i-am dat și borcănașe cumpărate local de la magazine bio. Cu detalii am povestit în alt articol cum gestionăm mâncarea pentru bebe în călătorii.

Mașina. Cum ziceam mai sus, am luat o piticanie de mașină prin malagaairport.eu și am și plătit aproape 200 euro pe ea pentru trei zile (cu tot cu asigurare și scaun de copil). A fost cea mai ieftină variantă să o putem returna în alt oraș. Dacă am fi returnat-o tot la Málaga, am fi găsit cu siguranță mai ieftin, fiind extrasezon.

 

 

 

 

Comentarii

6 comentarii la „În căutarea soarelui (2). Málaga iarna, cu bebe de 10 luni”
 1. Ana May spune:

  O provocare imbietoare!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Corina Peiu spune:

  Deci cate zile a durat aventura?

  Apreciază

  1. La Màlaga am stat 7 nopți, iar în total în sudul Spaniei aproape o lună.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s