Deşi în fiecare an ajungem în zona Braşovului de cel puţin câteva ori, nu mersesem până acum la Racoş şi chiar nu-mi dau seama de ce. Am remediat weekendul acesta, în care activitatea principală era să luăm copiii acasă după ce s-au distrat la munte cu bunicii. Am făcut, deci, un detour înainte de întâlnirea cu piticii, ca să explorăm Complexul Geologic Racoşul de Jos.
E cam la o oră cu maşina de Braşov, parte dintr-o arie protejată mai mare şi are trei situri de vizitat: vulcanul, lacul şi coloanele de bazalt. Toate conţin „manifestări vulcanice bazaltice” care nu ar fi fost vizibile fără exploatări trecute de tip carieră.
Noi începem vizita cu Lacul de Smarald, aflat pe locul fostei Cariere Brazi. Au săpat până au dat de nişte mici izvoare, dar majoritatea apei vine din precipitaţii, aflăm de pe pancarta informativă din zonă. Aş zice că denumirea e mai poetică decât culoarea lui reală, dar într-adevăr e verzui de la alge şi nişte particule fine de rocă din apă. Şi arată foarte drăguţ cu malurile din rocă bazaltică. Vreau să îl văd mai de aproape şi cobor pe o potecă „neoficială”, numai ca să aflu cu o durere ascuţită de posterior şi un nor de praf ridicat cât de alunecos e solul vulcanic. Dacă mergeţi cu adidaşi de alergat, ca noi, sau altceva şi mai puţin aderent, rămâneţi pe drumul principal.



O luăm apoi spre vulcan, înconjurând lacul pe dealul de deasupra. Vulcanul stins e bijuteria situaţiei din punctul meu de vedere şi e frumuşel şi fotogenic din orice parte, cu rocile lui negre, roşii şi galbene şi vegetaţia înconjurătoare care a profitat de fertilitatea solului. În con a fost carieră de scorie bazaltică, astfel că acum se poate coborî înăuntru într-un peisaj arid, exotic, aş zice, pentru România. Anul trecut s-au filmat scene pentru un (alt) film Django aici şi nu se putea vizita. Acum se poate, dar nu a mai rămas nimic din căsuţele ridicate pentru filmare, ceea ce are sens într-o arie protejată; mi-ar fi plăcut, însă, să le văd, păreau pitoreşti din poze.
Cum nu-mi ajunge experienţa de la lac, vin cu ideea „strălucită” să nu ne cocoţăm afară pe un versant, nu pe drum. Nici nu reuşeşc să urc până sus şi mă aleg şi cu zgârieturi şi o tăvăleală în praf, deci vă zic din nou: fără încălţăminte măcar de trekking, staţi frumuşel pe drum, e mai safe. Nu că aş fi eu vreo căţărătoare (Costel reuşise să ajungă sus şi cu ocazia asta, trebuie să şi coboare înapoi), dar zău că e super alunecos.







Ajungem la final şi la Coloanele de Bazalt, cam leşinaţi pentru că ne bate de două ore soarele în cap. Arată chiar drăguţ, dar după ce vezi vulcanul, parcă nu mai sunt aşa de impresionante. Nu era, însă, să le ratăm, nu-i aşa?

Pe drumul de ieşire observăm şi nişte bivoli care se răcoresc în nămol şi o turmă de capre îngrămădite la umbra unui copac mare. Pitoresc.
Ce? Cum? Unde? Cât?
Biletul. Costă 20 de lei de persoană (august 2022) şi se poate plăti şi cu cardul. Acest bilet acoperă şi intrarea la Castelul Sükösd-Bethlen din satul Racoş, care însă nu ne impresionează. Te poţi plimba printre ziduri şi pe jos şi pe sus, dar e mult mucegai şi aer stătut pe acolo, care pe mine m-au alungat. Plus că au făcut ceva „restaurări” cu cărămidă şi ciment care arată cam a bătaie de joc.
Drumul. E cu asfalt (cu ceva gropi, bineînţeles) până aproape de complex, apoi e drum de pământ uşor accesibil.
Parcarea. Există o parcare mare chiar în complex, undeva între lac şi coloane.
Traseul. De la intrare ţi se recomandă să mergi la parcarea mare şi de acolo să vizitezi tot. Ceea ce noi am făcut şi a ieşit o plimbare „circulară” foarte interesantă.

Dacă te ştii, însă, mai puţin rezistent la mers pe jos (e şi ceva de urcat, plus că nu e deloc umbră pe tot traseul), poţi aborda complexul aşa: la câtea zeci de metri după întrare laşi maşina pe dreapta (sigur mai sunt şi altele parcate) şi urci pe drumul din stânga spre vulcan, apoi revii, muţi maşina în parcarea mare şi de acolo mergi într-o parte spre lac şi în alta spre coloane.

E de mers cu copii? Da, dacă au cel puţin 5 ani, aş zice eu şi sunt prietenoşi cu mersul pe jos. Altfel, cred că te alegi doar cu căratul şi cu ceva scobit în rocă vulcanică 🙂
Comentarii