Din amintiri (3). O bucățică de Argentina. Buenos Aires mai pe larg

Acest articol este episodul trei al unei serii ceva mai lunguțe despre călătoria între Buenos Aires și Rio de Janeiro. Episodul anterior este aici, iar primul aici; s-ar putea să îți placă să citești de la capăt.

Ziua doi în Buenos Aires începe devreme, pe la 5 dimineața. Nu suntem noi așa early birds, dar am picat ca două muște în după-amiaza trecută și am recuperat somnul pierdut pe drum. Ieșim după vreo oră pe străduțele din cartier în speranța unei cafenele foarte matinale. Nici vorbă de așa ceva, nici oameni pe străzi, nici orice neam de cârciumă deschis. San Telmo, deși nu e efectiv centru, e un fel de centru vechi, cu clădiri cu personalitate ușor în declin, o piață centrală impresionantă și multe restaurante și baruri, care se activează pe la prânz sau spre seară.

Hai Departe Argentina Buenos Aires (9)

Pe la 8 deschide la Starbucks. Nu e experiența autentică de cafenea pe care o vrei într-un oraș nou, dar luăm o doză bună de cafeină în timp ce personalul încă spală pe jos. Aflăm ulterior că moștenirea italiană a Argentinei s-a bâlbâit cumva la cafea și ce am primit prin alte localuri mai comune sau mai fițoase e un fel de cafea lungă, destul de diluată și eventual cu mult lapte. Well, se laudă cu alte bunătăți.

hai-departe-buenos-aires-mercado-san-telmo.jpg

În fiecare dimineață încercăm un loc nou de mic dejun și deși oferta de jamon y queso în sandviș, corn, empanada, rulou și n-șpe alte variante ne lasă reci, suntem destul de puturoși cât să nu ne pregătim singuri micul dejun deși avem condiții șă o facem. Cu prânzul și cina e altă poveste. Asado, bife de lomo, ojo de bife, vacio și multe alte bucăți delicioase are vaca și ca peste tot, mâncăm de la excelent la whatever, dar prost n-am nimerit.

Hai Departe Argentina Buenos Aires (10)

Hai Departe Argentina Buenos Aires (11)

Nu în fiecare zi avem chef de restaurant și cum shaorma pare că nu a prins încă acolo, luăm chorizo con chimichurri. Cârnat gătit pe butoi (da, da, tai o bucata de butoi metalic și îi pui grătar), cu sosul-condiment specific pentru Argentina și Uruguay. Ceva fin, împreună cu bere la un litru, căreia un înveliș de polistiren îi păstrează răcoarea. Vorba lui Costel, mici la Obor n-ai mânca!

Hai Departe Argentina Buenos Aires (3)

Bănănăim mult prin oraș. E împărțit metodic în blocks de câte 100 de metri, așa cum e și Barcelona de exemplu. De altfel, seamănă mult la arhitectură, mai puțin Gaudi. Are un aer foarte european și asta a fost și intenția coloniștilor care au construit. Bulevarde mari, clădiri impozante prin centru. Plaza de Mayo, Casa Rosada, Obesliscul, Teatro Colon, le vedem pe afară, nu ne rămân mult în amintiri.

Pe sufletul meu e Palermo Soho: mulți tineri, verdeață, localuri, buticuri și un vibe excelent. Clar e vacanța de vină, dar și căsuțele cochete, localurile chic și oamenii relaxați contribuie la starea de bine de acolo.

Hai Departe Argentina Buenos Aires (12)

Hai Departe Argentina Buenos Aires (13)

Recoleta e cartierul super posh. Din ce se vede prin geamurile localurilor, trebuie să fii bătrân și cu bani. Cimitirul hotărâm să nu îl vizităm și asta nu-i o referință la ocupanții localurilor. E faimos, aici e înmormântată Eva Peron și e obiectiv turistic, cu mausolee și statui impresionante am înțeles. Mergem în schimb la un spectacol în zona, Fuerza Bruta. Omuleții ăștia dansează, escaladează, fac cascadorii și interpretează printre spectatori, pe lângă și pe deasupra lor. Ne place.

Petrecem ziua de duminică în San Telmo. E târg stradal în fiecare duminică, cu artizanat de tot felul, de la pielărie, covoare, bijuterii, anticariate până la prăjituri de casă. Mulți turiști, dar și localnici, lucruri tare frumușele, terase pline și dansatori de tango în stradă. Eu zic că merită daca te găsești duminica prin Buenos Aires, dar e adevărat că eu am o slăbiciune pentru piețe. Și cea permanentă din cartier e ce trebuie: clădire istorică, tarabe cu bunătăți colorate, bijuterii și alte nebunii vintage gen chibrituri de colecție, personaje pitorești, o cafenea. De aici ne aprovizionăm pentru grătarul de pe terasă. Carne, provoleta, legume, toate merg pe grătar. Focul îl ațâțăm cu feonul, mult mai eficient decât vânturatul la carton. Carolina face o prăjitura de lămâie, Costel e decretat maestru asador, bem vin, povestim de țările de baștină și descoperim că și în Argentina Meneaito e popular pe la nunți. Ceva mai în noapte cântăm imnurile naționale (What? You don’t do that?). Trei la număr, iubitul Carolinei e din Uruguay. Montevideo e la o aruncătură de băț peste gârlă, dar ne lenevim și nu ajungem acolo.

Hai Departe Argentina Buenos Aires (2)

Hai Departe Argentina Buenos Aires (4)

Hai Departe Argentina Buenos Aires (14)

O dimineață ne-o petrecem cu un walking tour lunguț. E un britanic mutat la Buenos Aires și ne povestește și despre Carlos Gardel, una dintre cele mai proeminente figuri ale istoriei tangoului și despre filete, desenele-ornament de pe clădiri, specifice pentru Buenos Aires. Sunt frumoase și sunt mai peste tot. Nici la graffitti nu stă rău orașul: multe tare și haioase. Tot el încearcă să ne explice cum să navigăm transportul public cu autobuzul. Complicat și nu merită sa-ți bați capul pentru câteva zile.

Hai Departe Buenos Aires Filete

Hai Departe Buenos Aires Graffiti.

În altă zi insist să dansăm și noi tango undeva, preferabil să calce și picior de porteňo pe acolo. Carolina ne recomandă Confiteria Ideal. Ajungem la localul stil belle-epoque, e arhiplin și arhidecorat cu istoria tangoului. Urcăm în zona de studio unde se țin cursurile, vedem că media de vârstă e spre bunica și, ca niște fițoși, decidem să nu rămânem. Nici la altă milonga nu ajungem.

Oamenii sunt frumoși. Adică femeile sunt de toate felurile sau nu le-am dat eu mare importanță (să zică Costel mai bine), dar bărbații sunt arătoși în proporție mai mare decât prin alte părți. O combinație de italieni și spanioli, doar că bine mai înalți, dichisit îmbrăcați. Lovely!

Ultima zi în Buenos Aires nu o petrecem de fapt în Buenos Aires. Despre ea mai încolo.

Ce? Cum? Unde? Cât?

N-am fost nici prea organizați și am abordat destul de light plimbatul. În general stăm destul de mult pe străzi și în cârciumi versus bifat obiective. Eu mai am abateri și vreau și aici și aici și aici în aceeași zi, dar Costel are grijă să mă tempereze și chiar să se îmbufneze uneori. Chiar dacă am stat 6 zile, n-am văzut și făcut de toate, greu oricum, dacă nu faci turism de bifă. De exemplu, chiar mi-ar fi plăcut să ajungem la o milonga locală sau să ne plimbăm mai mult prin Puerto Madero, zona de vechi docuri refăcută în care e acum o combinație de clădiri de birouri, steakhouses, poduri și cărarări printr-o rezervație naturală. Well, data viitoare!

Ziceam că am mâncat bine în restaurante în general. Oferta e imensă, oricum. Ne-a plăcut în mod special Parrilla Don Julio din Palermo, cred ca acolo am mâncat cea mai bună friptură.

Ne-am deplasat cu metroul și mult pe jos, ceea ce cred că nu e foarte eficient dat fiind distanțele foarte mari. Dar are avantajul evident de a vedea viața așa cum se desfășoară ea, nu doar obiectivele punctuale.
  
Și încă ceva: cât stai în oraș e imposibil să nu auzi despre subiectele mai puțin roz ale Argentinei. Criza financiară, anii de dictatură militară și atrocități, miile de persoane „dispărute”, ale căror mame militează de 40 de ani pentru adevăr și dreptate. Am ales să nu scriu nimic despre ele. Din respect. Există surse mult mai bine documentate.
 
Episodul următor din serie este aici. Despre Tigre, orășelul din deltă.

Comentarii

2 comentarii la „Din amintiri (3). O bucățică de Argentina. Buenos Aires mai pe larg”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s