De unde vine Halloween-ul?

Vă plac sărbătorile importate? Eu n-am nimic împotriva lor; aleg și trăiesc ce îmi place din ele și ignor restul manifestărilor. Sigur, e enervant când se umplu magazinele de chestii specifice cu mult prea mult timp înainte, dar nici pe acolo nu ajung prea des (trăiască online-ul și livratorii!).

Cu Halloween a fost cumva dragoste la prima vedere pentru Vera, care e tare încântată de toată imagistica dovlecoasă, vrăjitorească și simpatico-monstruoasă. Adică nu vorbim de monștrii cu adevărat hidoși, ci de cei mai de grabă caraghioși și haioși.

Deci ce facem de Halloween? Păi ce face cam toată lumea care bagă în seamă momentul: scobim dovleci și ne măscărim, ca să ne distrăm în familie (și unii dintre noi pe la grădiniță) și să aibă de ce să se amuze prietenii când le trimitem poze.

De unde vine, totuși, sărbătoarea asta? Am pus mai jos niște articole interesante din National Geographic pentru aprofundare, dar pe scurt istoria Halloween începe acum mai bine de 2000 de ani în Irlanda de azi. În ziua care e acum 1 noiembrie, celții sărbătoreau Samhain, începutul Noului An. Credeau că în ajunul sărbătorii spiritele, demonii și alte creaturi “de dincolo” circulau libere pe pământ. Oamenii aprindeau focuri mari, lăsau ofrande de mâncare pentru îmbunarea spiritelor și făceau sacrificii de animale. Se și costumau și scobeau fețe monstruoase în napi și alte vegetale mari, astfel încât creaturile malefice să îi ocolească.

Mult mai târziu Creștinismul, în faza sa de incorporare a sărbătorilor păgâne, a proclamat 1 noiembrie ca Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Ajunul său a devenit, deci, All Hallows Eve (ulterior Halloween), dar a păstrat tradiția focurilor, costumelor și ofrandelor.

Sărbătoarea a călătorit în secolul XIX împreună cu imigranții irlandezi în SUA, unde a “prins” și a început să dezvolte aura comercială cu supradoza de zahăr. Se pare că la început își făceau farse atât de dure de Halloween (care să pară opera unor forțe supranaturale) încât oficialii au început să organizeze parade, petreceri și activități care să îi țină pe oameni ocupați în acea noapte.

Și dovleacul? Tot irlandezii au adus cu ei tradiția sculpturii vegetalelor cu fețe bizare, iar legenda bețivanului Jack Zgârcitul, al cărui suflet se zice că bântuie pământul doar cu o lanternă dintr-un dovleac scobit, a completat peisajul. Cică Jack l-ar fi păcălit de două ori pe Diavol și l-a făcut să promită că nu îl va lua în iad. Apoi a păcătuit în voie și, când a murit, Dumnezeu nu l-a primit în rai, iar Diavolul și-a ținut cuvântul și nu l-a acceptat nici în iad. L-a trimis să bântuie între lumi doar cu o bucată de cărbune încins, pe care Jack a băgat-o într-in dovleac scobit. Și numele i-a rămas Jack of the Lantern, pe scurt Jack O’Lantern, cum le zice azi dovlecilor de Halloween.

Voi ați sărbătorit Halloween?

Iată și articolele National Geogrphic de care spuneam: o istorie a sărbătorii, explorarea tradiției de trick or treat și despre Rathcroghan, un epicentru al sărbătorilor celtice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s