Cred că se cheamă că am avut o escapadă. Nici amoroasă, nici prea aventuroasă, dar oricum escapadă. Am plecat 3 zile la Berlin împreună cu o prietenă, lăsând acasă cei doi soţi şi cinci copii mici (adunaţi de la amândouă, desigur, n-aş face faţă) şi reţelele de suport bonă-bunică. Şi a fost bine. Nu, nu m-am simţit vinovată şi nici nu mi-a păsat foarte tare că ne-a plouat sau a fost frig. Să am grijă doar de mine, să port discuţii neîntrerupte şi să am preocupări importante precum „unde beau următoarea cafea de specialitate” se simte bine tare şi când musteşte geaca de apă şi curge rimelul pe obraji.
Am pornit vitejeşte să scriu despre ce am văzut şi făcut şi ieşea mai mult review de cafenele şi cârciumi, aşa că, iată, le fac articol separat. Scena de cafea, mâncare şi băutură în Berlin e gigantică şi e practic imposibil să nu găseşti ceva bun cam oriunde te-ai afla, indiferent dacă „bun” e pentru tine pe bază de carne, vegetale, zahăr, cofeină sau alcool. Deci ce fac eu aici, după doar 3 zile în oraş, e picătura în ocean. Dar poate te inspiră, mai ales că am făcut şi o listă gata de încărcat pe Google Maps, vezi la sfârşit.
Cafea şi mic dejun & brunch
Fără să fiu cine ştie ce cunoscătoare, sunt mare fan cafea de specialitate. Iar micul dejun (sau brunch-ul, după caz) e de mulţi ani masa favorită a zilei. Astfel că pe unde merg în plimbări, fără copii, prefer să nu am mic dejun la cazare şi, în funcţie de zona pe care o explorăm ziua respectivă, să cercetez dinainte care sunt cele mai recomandate opţiuni de cafea de specialitate şi mâncare de dimineaţă pe acolo, ideal combinate. Sigur că asta rezultă de cele mai multe ori să ajung la cârciumile foarte populare la momentul respectiv şi chiar la stat la coadă pentru loc, dar în general am concluzionat că nu sunt recomandate degeaba. La fel şi la Berlin.
Father Carpenter
Miercuri dimineaţă deja plouă mărunţel şi hotărât, aşa că luăm metroul două staţii să ne lase în zonă: tot în centru, dar nah, e mare Berlinul. Depistăm curtea interioară cochetă în care se află localul şi aşteptăm vreo 10 minute pentru o masă. E aglomerat, dar se mişcă rapid şi nu sunt probleme. Meniul e ce te aştepţi: avo-toast cu ouă poşate, croque-uri şi alte preparate cu ouă şi veggies în feluri variate, plus dulcegării. Foarte gustos ce comandăm, foarte drăguţă atmosfera, excelentă şi cafeaua; pot să recomand mai departe. Au şi prăjitorie, în cooperare cu Silo Coffee (vezi mai jos), deci se îngrijesc singuri de calitatea cafelei lor. Când e frumos afară, se poate sta şi la terasă, deci se multiplică locurile disponibile. În plus, am văzut că acceptă rezervări.


House of Small Wonder
E un local de brunch şi cină cu influenţe japoneze, pe care le găseşti în detalii subtile gen sos hollandaise cu wasabi (foarte bună combinaţie, de altfel) şi un pic şi în decor. Ne oprim aici în drum spre Memorialul Zidului Berlinului. Practic doar o mică siglă îi indică prezenţa din stradă, la intrarea într-o clădire de locuinţe (probabil). Aşteptăm vreo 20 de minute şi prindem locuri la bar, ceea ce e chiar plăcut într-un local cu dinamică mare. Terasa e închisă în sezonul rece, dar pare super frumoasă. Ne place mâncarea (neaparat încercaţi brioşele – de fapt nişte scones – cu ouă poşate), cafeaua nu e rea dar nici impresionantă. Fac rezervări doar pentru evenimente, deci aşteptatul e singura metodă; dacă nu te grăbeşti, merită.



Silo Coffee
I-am găsit recomandaţi atât pentru cafeaua de specialitate, cât şi pentru mâncarea de brunch şi n-au dezamăgit la niciunele. Fiind deja târziu, iau direct burger cu pulled pork, Mădălina nişte ouă cu ciuperci, să ne ţină de foame până la Bucureşti, căci ne îndreptăm apoi spre aeroport. Sunt în Friedrichshain, iar sâmbătă e şi târg cu de toate în piaţeta alăturată, pentru o altă experienţă drăguţă. Nici ei nu fac rezervări, dar sunt prompţi pe organizare la faţa locului.




The Greens Berlin
E o cafenea mititică şi aglomerată în centru, cu cafea de specialitate şi multe plante, cum îi zice şi numele. E genul de loc pe care sigur nu îl găseşti trecând pe stradă, pentru că e ascunsă într-un fel de alee – curte interioară industrială pe marginea râului. Îmi plac atmosfera şi cafeaua, aş fi apreciat o ceaşcă de ceramică în loc de carton, dar probabil că vând mult tip take away şi nu şi-au mai bătut capul. Mâncăm şi ceva orez cu legume şi unt de arahide care, în mod surpinzător pentru combinaţie, nu e rău. Opţiunile de mâncare sunt însă reduse, au mai mult chestii care acompaniază cafeaua.



Aveam salvate pe hartă multe alte localuri, în special pentru cafea, dar timpul a fost scurt, aşa că povestesc doar despre cele la care am ajuns. Au mai fost vreo două în care am băut o cafea în viteză, pentru că erau acolo, dar nu merită neaparat vreo menţiune.
Prânzo – cina
Pieţe
De multe ori prânzul se pierde în plimbări, sau îl luăm tip street food, ceva mai light. Sigur, tot când suntem fără copii, lor le respectăm rutina. Iar pieţele sunt oportunităţi excelente de prânz / masă de după-amiază rapidă şi gustoasă. Genul acela de pieţe pe care nu le găseşti pe la noi şi pe care tare mi le doresc: combinaţia de standuri care vând materia primă: carne, brânzeturi, vegetale şi tot ce găseşti într-o piaţă, cu standuri care vând mâncare gătită pe care o serveşti tot acolo, într-o zumzăială şi forfotă tare plăcute. Ajungem în două astfel de pieţe, una mai turistică, una mai locală, să-i spunem.
Markthalle Neun
Joi plouă de dimineaţă până seara, aşa că alternăm statul în ploaie cu activităţi la interior. Cum ne e şi puţin foame pe după-amiză, dăm o fugă la Markthalle Neun. E în Kreuzberg, aproape de râu şi s-a dezvoltat destul de mult ca loc de ieşit la masă, dar încă are şi standuri cu produse, care să mai păstreze atmosfera de piaţă. Opțiunile sunt variate, de la asiatic, italian, turcesc până la curry wurst-ul local, pe care nu puteam să îl ratăm. Nu e vreo minune, dar intră decent cu un pahar de prosecco (da, da, pe ploaie şi frig refuz să beau bere) şi atmosfera relaxată. Are si loc de joacă, dacă veniţi cu piticii.




Marheineke Markthalle
Vineri după-amiază facem o plimbare prin zona Bergmannkiez din Kreuzberg şi intrăm şi la Marheineke Markthalle. Nu e o piaţă turistică, dar e fix ce trebuie: standurile sunt duble, pe o parte vând produsele, pe cealaltă gătesc pentru acolo cu aceste produse. Câteva scaune la tejghea sau cel mult nişte măsuţe la fiecare, un cava bar în colţ şi un mini-local portughez sub scări. Alegem să nu mâncăm acolo şi ulterior ne pare rău, căci la Cocolo Ramen unde mergem (super recomandat în toate părţile şi el) e coada de 20 de metri şi nu rămânem. Deci e zi cu cină la pachet, se mai întâmplă şi din astea.




KaDeWe
Nu e nici restaurant, nici piaţă, ci cel mai cunoscut magazin universal din oraș, un fel de Harrods al Berlinului, unde găseşti de la Louis Vuitton şi Dior (se aştepta la coadă, apropos) la un etaj întreg de decoraţiuni pentru Crăciun. Dar nu pentru ele ajungem, ci pentru etajul de mâncare. Cum Mădălina e lăptăreasă şefă (sic!) la Lăptăria cu Caimac, nu putem rata raioanele de produse lactate şi o cină timpurie cu selecţie de brânzeturi, raclette şi vin. Sunt şi alte resturante pe etaj, wine bar, prosecco bar şi cafenea, plus praline şi ciocolată, vinuri şi alte bunătăţi; răbdare şi buget să ai.



Altele
Ajungem pentru cină şi în ceva restaurant asiatic „hibrid”, adică un melanj de cele mai populare mâncăruri asiatice fără discriminare de proveniență, dar care nu prea ne impresionează, deci nu îl menţionez aici.
Ni se pare, însă, simpatic un tapas & cocktail bar din Friedrichshain, Matanga. O fi și faptul că ajungem plouate și bătute de vânt, dar atmosfera e oricum cozy, mâncarea bună și cocktail-ul intră la fix.

Trei zile sunt doar trei zile, așa că astea au fost recomandările mele, iată și lista pe Google Maps, să ajungeți ușor la ele.
Berlin e super cunoscut și pentru viața de noapte și are cluburi faimoase. Nu zic că n-aș merge, dar probabil trebuie să mă tragă cineva de mânecă. Momentan am profitat de somn noaptea.
Voi ce recomandări aveți pentru Berlin? Să pun pe listă pentru data viitoare.
Iată şi pe unde ne-am plimbat:
Comentarii