Bebe are paşaport. Care sunt paşii pentru obţinerea lui

Acest articol a fost scris în aprilie 2021 şi conţine informaţii valabile la momentul respectiv.

La 6 luni, Vera era deja „călătorită” prin străinătăţuri şi mă gândeam că la al doilea copil mă voi prezenta la Biroul Paşapoarte imediat ce îi scot certificatul de naştere. Pandemia ne-a ţinut, însă, pe aproape, aşa că bebe Radu a primit paşaport abia acum şi sper în curând să îl şi folosească.

Cum nu au încă buletin, copiii (sub 14 ani) au nevoie de paşaport ca să călătorească oriunde în străinătate. Chiar dacă eşti, spre exemplu, în Vama Veche şi vrei să dai o fugă rapidă la bulgari (în condiţii normale, cu pandemia e oricum mai complicat). Nu, nu merge cu certificatul de naştere, dar şi el e folositor şi de luat în călătorie atunci când părinţii au nume de familie diferite.

Să revenim, însă, la paşaport: vestea bună e că e simplu şi civilizat de făcut. Administraţia publică a făcut de ceva ani progrese reale în gestionarea paşapoartelor, mulţi paşi se fac online, la faţa locului e spaţiu şi organizare (cel puţin în Bucureşti).

Nu sunt greu de găsit informaţiile, dar le grupez şi eu aici, în caz că sunt de folos cuiva. Iată paşii:

  1. Faci programare pe epasapoarte.ro, alegând tipul paşaportului (electronic simplu e cel standard) şi oraşul în care vrei să mergi – îţi zice acolo şi adresa biroului. Nu te primesc fără programare şi nici nu poate fi făcută pentru ziua în curs, aşa că trebuie neaparat efectuată înainte. Musai foloseşti la rezervare numele şi CNP-ul copilului pentru care faci paşaport.
  2. Confirmi programarea din mail-ul trimis imediat de către platformă. Abia acum e efectuată.
  3. Achiţi taxa de paşaport pe ghiseul.ro cu cardul, ca pentru orice plată online. A fost 234 lei. Nu îţi trebuie cont, e un link în josul paginii principale. Primeşti dovada de plată pe email.
  4. Mergi cu copilul şi cu celălalt părinte la sediul şi data programării, cu cărţile de identitate ale părinţilor şi certificatul de naştere al copilului în original, plus dovada de plată printată (având în vedere că se face plata în platforma lor, n-am înţeles de ce nu pot verifica direct, dar nu e bai). Aici pozează copilul şi completează un formular cu datele de identificare, pe care îl semnează părinţii. În câteva minute se termină operaţiunea şi primeşti un bileţel cu numărul cererii şi data la care va fi gata; cam o săptămână durează.
  5. Ridici paşaportul de la acelaşi Birou, dar e suficient să meargă un singur părinte cu cartea sa de identitate, certificatul de naştere al copilului şi bileţelul cu numărul cererii. De obicei e gata mai repede decât zic iniţial, se poate verifica statusul tot pe epasapoarte.ro/verifca.

O notă pentru punctul 4: poate merge şi un singur părinte cu procură din partea celuilalt sau cu documentul care îi atestă autoritatea părintească, lista e aici.

Bun, are toată familia paşapoarte acum, să (re)pornim la drum!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s