City break scandinav (1): Malmö

În ultima vreme alegem să mergem spre sud în călătoriile noastre. Pe principiul să fie cald, soare și eventual mare numai bună de bălăcit. Dar la mijloc de august parcă și nordul sună bine: ușor mai răcoare, dar încă vară, lumină până seara târziu. Excelent pentru plimbări lungi și mai puțin transpirăcioase. Plus că n-am mai fost până acum nicăieri în țările scandinave, deci ne încântă și noutatea. Avem trei zile pline, două le petrecem la Malmö, una la Copenhaga.

Vineri avem avion foarte dimineață către Malmö, în Suedia, așa că până la 10:00 ajungem deja la hotel, pe malul mării, într-o zonă industrială și de birouri, foarte aproape totuși de centru. Ne pot caza abia după-amiază; lăsăm rucsacii și o luăm la pas prin oraș. Suntem fără Vera, astfel că e mai ușor să umblăm aiurea, fără o destinație anume, să nu avem program și să decidem pe loc unde mergem și ce facem. Vedem pe hartă o zonă verde considerabilă pe marginea mării și o pornim intr-acolo.

DSC_0012

Verde, apă și un zgârie-nori

Pe lângă ordinea și curățenia din oraș, impresionează cât spațiu verde au. În oraș sau lângă mare, cu iarbă îngrijită, piste de biciclete și de alergat, terenuri de volei și parcuri acvatice, să poți să ieși cu copil, cățel și ce mai găsești pe acasă să faci mișcare în natură și să speli bine creierul de tot ce te supără. Clar că nu e totul roz nici pe la ei, dar venind de la haosul Bucureștiului, tare bine ne prinde să dăm din picioare pe alei șerpuitoare prin mult verde, cu marea în față și Turning Torso, cea mai înaltă clădire scandinavă, plus niște cartiere rezidențiale șmechere pe fundal. Știți cum stau gâzele la soare? Așa ne simțim și noi: e sentiment de soare răcoros de primăvară, nicidecum de toropeală ca cea lăsată acasă. Zona verde o parcurgem în totalitate, de fapt, duminică dimineață, mult mai în spiritul locului: pe bicicletă și printre piciurei de ploaie, cu opriri pentru poze, băgat picioarele în apă și cafele.

IMG_8401IMG_20190818_113505DSC_0026

Centrul pietonal, Gamla Väster

După doza de vitamina D, o luăm spre centru în căutarea unei cafele bune. De altele nu m-am interesat foarte mult, dar am niște pinișori pe hartă cu cafenele recomandate. Sunt în zona pietonală a centrului, Gamla Väster, pe străzi pietruite și printre clădiri vechi, din cărămidă roșie, foarte pitorești și excelent întreținute. Lilla Torg e piațeta cea mai cunoscută, cu clădiri pitorești, cârciumi și magazine. Cafeaua e foarte bună, atmosfera relaxată. Ne cam ajung oboseala și foamea, așa că după o vreme ne mutăm 10 minute mai încolo, la Malmö Saluhall.

DSC_0102IMG_8435

Malmö Saluhall

Noi suntem mari fani food hall-uri pentru marea varietate oferită și pentru atmosfera de cele mai multe ori veselă și oarecum boemă. A nu confunda cu food court-urile de centru comercial pline de prăjeli nefericite de fast food. Mă refer la acele locuri care adună mâncare sănătoasă, ingrediente locale sau de origine controlată, experiențe culinare de restaurant bun, adunate în același loc. Nu putem, deci, să ratăm Saluhall, unde e drept că nu mâncăm neaparat cu specific local, dar mă declar perfect mulțumită de porția de ravioli cu scoici și sos alb cu busuioc pe care o mănânc. Dacă nu mi-ar fi așa somn, ar intra și un pahar de vin.

DSC_0075DSC_0068

Castelul

Se face ora de check-in la hotel, deci putem să ne răsfățăm cu două ore de somn. Spre seară ieșim iar și ne îndreptăm spre Malmöhus Slott, castel din secolul XXVI, construit de danezi, de altfel. E închis, cum ne așteptam, așa că privim de afară turnurile grase și roșii și familia de lebede care își face de lucru în canalul ce înconjoară castelul. Prin parcul alăturat trecusem mai devreme în zi, acum admirăm din cealaltă parte moara de vânt veche și pitorească.

IMG_8469IMG_8414

Festivalul

Apoi o luăm spre centru, ca să nimerim fix în mijlocul bâlciului. Vată pe băț, mere glazurate, chinezării și luminițe, concert, tiribombe și multă omenire, aș zice mulți din cei care în general stau la ei în cartier și apar în centru la zilele orașului. E ultima zi din săptămâna de Malmö Festival, festivalul anual al orașului, și cam strâmbăm din nas la atmosferă, apoi ne croim drum pe străduțe aglomerate. Odată ce ieșim, însă, din buricul târgului înțelegem de fapt că festivalul ăsta e mult mai mult decât bâlciul cu pricina: peste tot în oraș sunt scene micuțe, care adună oameni și atmosferă mult mai mișto ca în centru. Cumva într-o intersecție, dăm de o trupă trecută și de a doua tinerețe care cântă cover-uri rock, cu un public matur, dar foarte cool și relaxat. Și-au scos de pe undeva gecile și pălăriile de piele, beau bere și mănâncă alune, cântă, stau la taclale și râd. Ne place. Găsim aceeași poveste mai încolo pe malul unui canal și, din nou, aproape de hotelul nostru, unde și publicul pare mai tânăr, iar cover-urile sunt din genuri mai variate, dar tot oldies but goldies.

DSC_0123DSC_0117IMG_20190816_214622

Bicicleta

Malmö nu e capitală, dar nici un oraș foarte mic nu e. Însă traficul, așa cum îl știm noi, lipsește cu desăvârșire. Probabil că duminică la 5 dimineața sunt atât de puține mașini în București și cred totuși că nici atunci. Transportul în comun pare foarte eficient cu autobuzele și tramvaiele lui verzi și, în plus, aici se merge mult pe bicicletă. Să nu credeți, însă, că e ca prin unele zone din Amsterdam în care pista de biciclete geme de participanți: și bicicliștii sunt rarefiați. Nu știu dacă am nimerit noi o perioadă de concedii și la ei și era gol orașul (n-aș zice, totuși, văzând omenirea de la festival), dar sigur cei 500 de km de piste de biciclete din oraș ajută la o distribuție excelentă a „încărcării”. Duminică dimineață luăm și noi biciclete de la hotel și ne propunem să mergem pe coastă, între mare și mult verde. Pe mine mă trec toate emoțiile: n-am mai mers de ani de zile pe bicicletă și nici în trecut abilitățile mele n-au depășit cu mult ținutul în echilibru și mersul drept înainte. E ok însă; reușesc să nu mă împrăștii și chiar mă bucur de experiență, deși mă aleg cu o porție bună de febră musculară. Costel își dorește să mergem susținut, să simtă că face un pic de mișcare, eu îmi doresc să mă opresc peste tot: ba pentru poze, ba pentru cafea, ba ca să vedem plaja. Facem la dus ca mine și la întors ca el și până la urmă iese pe plus plimbarea.

DSC_0313DSC_0107

Marea

Când ajungem noi pe plajă, nu e chiar vreme de bronzat, dar ceva lume e prezentă: cu prieteni, cu copii sau cu câini, ieșiți la aer și voie bună. Intrăm cu picioarele în apă, dar nu suntem amatori de senzații foarte răcoroase, așa că e o experiență scurtă. Direct de pe plajă nu sunt temerari pentru baie, dar îi vedem pe curajoși cum coboară direct la apă adâncă, de pe pasarele lungi, echipate din loc în loc cu scări. Astfel de pasarele se găsesc și în alte locuri pe coastă, ca să faciliteze baia și acolo unde nu e plajă, sunt stânci la mal etc. Trecem doar pe lângă Ribersborgs Kallbadhus, un complex construit pe piloni în largul mării, cu platforme pentru stat la soare, saune, restaurant, masaj și alte facilități de răsfăț. N-ar fi o problemă nici că nu avem costumele la noi; înțeleg că oricum sauna și baia rece de după se practică nud, ca și în multe alte țări, de altfel. Deci dacă mergeți, pregătiți-vă pentru experiența full monty.

DSC_0346IMG_8779IMG_20190818_120559

Duminică seara

Cum suntem doar noi doi, ne facem de cap și dormim și duminică după-amiază. Când ne trezim, afară plouă cu găleata deja de ceva vreme. Stropeala de până acum e nimic; vremea hotărăște să ne arate ce înseamnă ploaia la Malmö. Ne facem totuși curaj și ieșim și cu pelerine și cu umbrelă. La o vreme ca asta ne-am băga poate într-un muzeu, sau o galerie comercială, dar duminică seara e totul închis. Atunci poate o cârciumă, să bem un vin cât afară se dezlănțuie vâjul. N-ai să vezi; și majoritatea restaurantelor și barurilor sunt închise, iar de falalfel și alte mâncăruri orientale nu prea avem chef. Avem noroc și se oprește totuși ploia, așa că o luăm la pas pe străzi aproape goale, până la Malmö Konsthall, o galerie de artă modernă, închisă și ea acum, care înțeleg că are și un restaurant foarte ok pentru prânz. Nu apucăm să cercetăm.

Lampa în geam

Cât bănănăim seara pe străzi, trecem și pe lângă clădiri de birouri și prin cartiere de blocuri și ne uimește că aproape toate ferestrele au câte o lampă în geam. Aprinsă sau nu, e acolo. Ne gândim că e ceva tradiție și prima căutare pe Google zice că are legătură cu istoria rurală, când casele erau destul de răsfirate și să vezi luminițe licărind la geam îți dădea totuși un sentiment de comunitate. Apoi a devenit obicei. Nu insist mai mult cu căutările, pare să aibă sens.

IMG_8755

Ce? Cum? Unde? Cât?

Zborul. Malmö e destinație directă Wizzair – zboruri lunea și vinerea dimineață – iar Copenhaga e la 45 de km depărtare. Pentru un city break, noi am zis că e numai bine. N-am dat puțin pe bilete pentru că le-am luat din scurt și pentru că august e probabil cea mai scumpă lună oricum. A fost, însă, cea mai ieftină opțiune de zbor pentru o destinație în care nu mai fusesem, criteriu foarte important pentru piticul explorator din creierul meu.

De la aeroport către Malmö și înapoi. Am luat autocarul; pleacă cam la fiecare 20 de minute din fața aeroportului la sosiri, biletele se iau de la automat din aeroport, costă 209 SEK (~92 RON) de persoană dus-întors și te lasă la Gara Centrală după 40 de minute de mers. Adică foarte aproape de hotelul nostru, dar și de centru.

Hotelul. Am stat la Story Hotel Studio, un hotel modern într-o zonă de clădiri de birouri, chiar pe malul mării și cu o panoramă spectaculoasă către docuri și zona industrială. De fapt, până la etajul 9 al clădirii sunt diverse sedii de firmă și hotelul are etajele 10, 11, 12 și 13. La 14 e un restaurant unde se servește și micul dejun, cu terasă și aceeași panoramă grozavă. E primul loc în care nu am găsit o ofertă mai bună pe Airbnb, dar nu-mi pare rău, chiar mi-a plăcut.

DSC_0077

Trenul. Până la Copenhaga am luat trenul de la Gara Centrală – oferta e bogată, sunt la cam fiecare jumătate de oră. A costat 240 SEK (~106 RON) de persoană dus-întors și a făcut cam 40 de minute, cu opriri intermediare, inclusiv la aeroportul din Copenhaga. Iar gara din Malmö mi-a plăcut mult: curată și ordonată ca orice de pe acolo, cu clădirea veche a gării transformată în zonă de restaurante și cafenele.

IMG_8503

Banii. Moneda e coroana suedeză (1 RON = 2,27 SEK în august 2019) și habar nu am cum arată deoarece am folosit doar cardul. De altfel, în multe magazine nici nu acceptă cash. Se pare că e geografică treaba: mergi spre sud și se dau loviți că nu le merge POS-ul, mergi spre nord și nu se mai încurcă cu bacnote și monezi. E mai scump ca la noi, în general pentru transport și ieșit în oraș (un fel obișnuit de mâncare la restaurant ajunge echivalentul a între 50 și 80 de lei, o bere 20-25 lei, o cafea bună cam 15-17 lei). Dar în supermarket unele alimente aveau chiar prețuri similare cu Bucureștiul sau doar foarte vag mai scumpe. Ok, nici Malmö nu e capitala, nu știu ce prețuri sunt în Stockholm.

Vremea. Am avut și soare și ploaie, iar temperaturile au fost chiar plăcute – în general de stat în tricou plus o geacă foarte subțire, seara de adăugat încă o bluză. Înțeleg că în general plouă destul de des și mă aștept iarna să fie foarte umed. Pentru vară, de evadat de la călduri toride, mi se pare numai bine.

Pentru că e foarte aproape și ar fi fost păcat să ratăm oportunitatea, am petrecut o zi la Copenhaga. Iată cu ne-a fost și pe acolo:

City-break scandinav (2): Copenhaga

Comentarii

2 comentarii la „City break scandinav (1): Malmö”
  1. Anne Marie spune:

    Ca in totdeauna frumos scris!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s