Cardul European de Sănătate: la ce e bun şi cum îl obţinem

Scriu articolul acesta pentru că or mai fi şi alţii ca mine. Adică cei care ştiu ca idee de cardul european de sănătate de ani de zile şi nu s-au mobilizat încă să îl obţină, deşi e super simplu şi, bineînţeles, folositor. Şi poate mai sunt şi cei care nu au auzit încă de el şi le-ar prinde bine în călătorii.

Ce este Cardul European de Sănătate?

Pe numele lui complet Cardul European de Asigurări de Sănătate, acesta e un document sub formă de card cu care poţi accesa gratuit sau compensat servicii medicale oferite de stat în timpul unei călătorii sau şederi de scurtă într-una dintre ţările Uniunii Europene sau în Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Elveţia.

Cine îl poate obţine?

Pe scurt, oricine e asigurat medical de către sistemul public de sănătate din România (sau din statele UE, dar în acest articol mă refer la România). Copiii, până la 18 ani, sunt asiguraţi „din oficiu”. Dacă eşti angajat cu carte de muncă eşti sigur asigurat, iar pentru restul categoriilor, iată lista extensivă.

Ce tip de servicii acoperă?

Ca o pălărie mare, el acoperă servicii medicale necesare pe parcursul unei şederi temporare (maximum 12 luni), în cadrul sistemului public de sănătate din ţara respectivă. Aceleași servicii pe care le accesează cetățenii statului cu pricina. Nu merge la privat, nu acoperă tratamente pentru condiţii pre-existente şi serviciile nu pot depăşi ceea ce este necesar pentru o şedere de scurtă durată. Deci funcţionează aproximativ ca o asigurare din punctul acesta de vedere: păţeşti ceva cât eşti în călătorie în ţara respectivă, ai o urgenţă şi ai nevoie de servicii medicale, atunci poţi folosi cardul pentru servicii medicale în sistemul de stat (atât cât le acoperă acesta). Dacă ai nevoie de tratament sau continuare tratament pentru o condiţie existentă, aici sunt alte proceduri, cred mult mai complicate.

Care sunt serviciile medicale ce pot fi accesate, însă, poate diferi de la ţară la ţară, în funcţie de cum e organizat sistemul public de sănătate şi pentru cetăţenii lor. Spre exemplu, unele ţări au incluse şi intervenţii stomatologice de urgenţă, altele nu, în unele ţări se pot primi şi medicamente compensate, în altele nu. Aici poţi alege ţara şi vedea, în mare, ce asigură sistemul public de sănătate de acolo.

Unde se poate folosi?

Cum spuneam mai sus, în unităţile medicale aparţinând sistemului public de sănătate din ţările Uniunii Europene şi în Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Elveţia.

Pe pagina Serviciului Naţional de Sănătate din Marea Britanie apare că sunt acceptate şi aici, ca parte a continuării relaţiilor europene, chiar dacă nu mai sunt în UE.

Ce valabilitate are?

Doi ani de la emitere. Pentru prelungire, înţeleg că se emite un nou card, cu aceeaşi procedură.

Cum îl primeşti?

Update faţă de articolul iniţial: Mă entuziasmasem că există un sistem unic pentru toţi asiguraţii din România, dar … nu încă. Se pare că e super simplu de obţinut doar în Bucureşti (pentru asiguraţii CASMB), nu şi pentru restul (asiguraţilor prin celelalte 42 de case de asigurări), unde încă trebuie să mergi la ghişeu.

Pentru asiguraţii CASMB, deci Bucureşti, intri pe formularul online, scrii CNP-ul, numele, email-ul, numărul de telefon şi încarci poza cu cartea de identitate (certificatul de naştere pentru copii sub 14 ani). Primişti un email de confirmare a cererii şi ulterior (la mine în aceeaşi zi) un email de confirmare sau respingere a cererii. Verifică, practic, că eşti asigurat. Apoi cardul vine prin curier (Pink Post, să știți că nu sună înainte) în maxim 7 zile lucrătoare. Nu costă nimic.

Se poate depune cererea şi în persoană la ghişeu, dar dacă ai ajuns la articolul acesta, eşti la calculator sau pe telefon, aşa că nu văd niciun motiv să nu foloseşti formularul online.

Digitalizarea nu pare să fi ajuns, din păcate, în restul ţării, sau pentru asiguraţii prin OPSNAJ. Am verificat pentru câteva judeţe şi indicau mersul la ghişeu la sediul CAS . Dacă mai aflaţi voi de vreunii care acceptă cerere online, daţi de ştire.

La ghişeu mergi şi depui următoarele documente:

  • cerere tip completată şi semnată
  • copie după cartea de identitate sau după certificatul de naştere pentru minorii sub 14 ani
  • dovada calităţii de asigurat (adeverinţa de la locul de muncă, cu data angajarii, cupon de pensie decizie de pensie sau alte acte doveditoare*, după caz). Pentru minori nu este necesar acest pas.

*Link-ul e către lista pusă la dispoziţie de CAS Vaslui, dar sunt aceleaşi peste tot. Oricum, mie mi se pare ridicol acest pas în care trebuie să dovedeşti că eşti asigurat, atâta vreme cât după CNP ei pot verifica asta mult mai uşor (ca la Bucureşti, adică). Dar poate îmi scapă mie ceva.

Mai fac şi asigurare de călătorie?

Fiecare cum vrea, bineînţeles. Asigurările de călătorie, în funcţie de poliţă, acoperă şi altfel de servicii (de exemplu ceva compensare pentru pierdere bagaje, anularea zborului etc) şi se pot folosi şi pentru serviciile medicale din sistemul privat.

Eu, însă, am ratat de câteva ori să fac asigurare, mai ales când plecam singură şi pentru doar câteva zile, aşa că îmi prinde bine un card europeean de sănătate.

E complicat de folosit?

Ideal e să nu avem niciodată nevoie de acest card. Dar se mai întâmplă şi situaţii neprevăzute, mai ales când călătoreşti cu copiii.

Pentru că de abia le-am emis pe ale noastre, nu pot împărtăşi experienţa folosirii cardului. Dar am ajuns în Spania de două ori la doctor cu bebe de 10 luni, o data la o clinică în Sevilla şi o dată la un spital mare în Valencia. La fiecare ne-au făcut doar o copie după ce asigurare aveam atunci, deci bănuiesc că la fel de uşor merge şi cu cardul: doar îl arăţi, iau datele şi apoi intri în fluxul de diagnostic – tratament.

Dacă aveţi voi experienţe cu folosirea cardului european de asigurări de sănătate, împărtăşiţi-le şi cu noi!

Sper că ți-a plăcut și îți e de folos acest articol. Mi-ar plăcea să ținem legătura și cel mai ușor este pe email: abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal cu inspirație pentru călătorii, experiențe și nu numai.

Introduci doar prenumele și adresa de email și gata, e simplu. Te aștept!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s