Prin noiembrie anul trecut, “sechestrată” de pandemie și de bebe mic, mă uit pe unde am putea să mergem în noua formulă de patru și să bifeze condițiile-minune de apartament, restaurant, piscină și nu extrem de departe de București. Din scroll în click, dau peste ofertele de black friday de la Forest Retreat & Spa din Oveșelu, Vâlcea. Iau un pachet de patru nopți, gândindu-mă că, timp de un an de zile cât are valabilitatea, găsim noi o perioadă prielnică să mergem.
Ajungem abia în iulie anul acesta și mă felicit că am ales să mergem vara. Povestesc pe larg mai jos cum a fost cu copiii: 4 ani, respectiv 10 luni.
Începem cu ce ne-a plăcut
Piscinaaaaaa! Cea interioară cel mai mult. Ne-am îmbăiat literalmente de toți banii. Ne-au ținut copiii la bălăcit și pleoscăit cu orele în fiecare zi, până ni s-a încrețit pielea și ni s-au murat gândurile. Piscina interioară e mare, curată, cu temperatură optimă atât în apă cât și în aer (ceea ce e mare lucru: nu se face atmosferă din aia greu respirabilă tip saună), vestiare și toalete foarte ok. Piscina exterioară e mai micuță, încălzită și ea, dar nu prea există umbră, iar soarele era prea puternic să zăbovim cu picii pe acolo. Nu a fost nici prea aglomerat, deși se poate veni și fără să ai cazare acolo. Înțeleg din ce mi-au povestit alții că și saunele și masajul sunt foarte ok, dar n-am avut condițiile familiale pentru așa ceva. Spa-ul e în clădire separată de cazare și restaurant, deci cu doi copii mici n-ar fi fost chiar amuzant să facem schimbare la vestiar de câteva ori pe zi dacă veneam pe vreme rece.



Restaurantul. Am avut demipensiune: dimineața bufet, destul de bogat și variat, la cină comandă à la carte antreu și fel principal sau fel principal și desert, cu niște limitări din meniu. Mâncare gustoasă, ne-a plăcut. Plus că au fost deschiși să fiarbă niște legume fără sare pentru bebe. Dacă nu mergi, însă, cu demipensiune, prețurile sunt chiar mari.
Ne-am mai plăcut că mesele sunt împrăștiate în spațiul verde generos și astfel, pe lângă distanțare, copiii se puteau tăvăli pe jos în așteptarea mâncării fără probleme.


Spațiul mare. Tot complexul e măricel, cu spațiu verde, copăcei, zone amenajate pentru relaxare, plus o vale cu sculpturi și cai. Deci loc suficient să plimbăm căruțul pentru somn de bebe. Mai sunt și ceva terenuri de sport, n-am studiat în detaliu.



Personalul. Amabil și atent, așa cum trebuie. Plus că, deși au o metodă în care îți scot bon pe toată cina inițial și apoi scad ei mâncarea, nu s-au încurcat deloc în demipensiune/ băuturi și mese extra de prânz pentru nota finală. E normalitatea, știu, dar destul de des te lovești de genul asta de probleme și aici n-a fost cazul.
Apusul. Se vede tare frumos de la ei de pe deal, de sub mărul singuratic care a primit un leagăn cu scop de pozare întru social media.


Continuu cu ce ar fi putut fi mai bine
Drumul. Asta nu ține de ei, evident, dar, după ce treci de Pitești, asfaltul e groaznic cea mai mare parte a timpului, făcând mersul cu 70 la oră deja un deziderat greu de atins.
Apartamentul standard. Eiii, ăsta chiar ține de ei și e o glumă proastă. Un fel de spațiu lunguieț, mansardat, încins și fără balcon, care sunt convinsă că în planul inițial avea alt scop. Cineva întreprinzător o fi zis să mai scoată niște bani, spațiul a primit o ușa pe la mijloc și a devenit această cameră și jumătate, deloc izolată fonic, cu miros constant de la bucătărie, o mare dezamăgire. Chiar nu spun că e nasoală cazarea la Forest Retreat & Spa; am văzut în trecere, când erau curățate, camerele duble. Spațioase, cu balcon, chiar păreau ce trebuie. Evitați, deci, apartamentul standard. Încă o chestie: ei oferă cazare și la Căsuța Călușarilor, o cabană separată. Nu știu cum e înăuntru, dar e de ținut cont că ai de urcat un deal, pe jos sau cu mașina, până la restaurant.
Următorul punct e nițel sensibil dar, cu riscul să par snoabă, o zic: nu prea mi-au plăcut oamenii pe care i-am văzut venind aici în cele 4 zile. O parte dintre ei, desigur, că celor super decenți și pe treaba lor nu le dai așa multă atenție, pentru că nu te deranjează. Și nu mă refer deloc la oameni răuvoitori, ci la cei care nici măcar nu realizează ca sunt deplasați și deranjanți. Cei care coboară în capul copilului tău în piscină deși scările sunt alături și toată lungimea e oricum liberă, care își strigă din toți rărunchii progeniturile cu “făăăi vino’ncoa”, care vorbesc prea tare la restaurant la micul dejun, de nu poți să nu urmărești și tu ce li s-a întâmplat la piață, care nu folosesc ustensilele la bufetul de mâncare, care poartă ochelari de soare în piscina interioară și tot așa, știți modelul. Sunt cam peste tot, e drept, m-a surprins aici proporția măricică. Poate că am avut noi ghinion, nu evitați locul din cauza asta, n-a fost nimic foarte grav.
Ce am mai făcut în zonă
Păi noi am mai făcut doar două chestii mari și late, că în rest ne-am bălăcit. Am fost în satul Olari, lângă Horezu, la meșterul Mihai Bîscu, despre care înțelesesem că face ateliere de olărit pentru copii. De fapt el are roata olarului în curte și face cu oricine vine acolo o farfurie sau un castron, in sensul ca îți ia mâna și modelează și cu mâna ta. E pe repede înainte și mai mult pentru poză de Facebook, dar Verei i s-a părut oricum drăguț.

Și am mai fost la culele de la Măldărești, case boierești fortificate. Noi am vizitat doar cula Duca și ne-am distrat uitându-ne prin creneluri pentru flinte și jucându-ne pe iarbă în curte. E o experiență plăcută de explorare pentru copiii de 4+ ani. Bebe n-a avut de ales.




Am făcut cam o oră până la Olari, iar culele sunt în același drum. Doar un pic mai departe sunt și cheile Oltețului și Peștera Polovragi, Peștera Muierii, Transalpina, dar cum am fost astă vară în zonă, am zis pas de data asta.
Ce? Cum? Unde? Cât?
Pachetul. Cum ziceam, am avut un pachet de 4 nopți, demipensiune, apartament standard și intrare la spa pentru doi adulți, un copil de 4 ani și un bebe (sigur, la bebe a fost fără mâncare). 2200 lei oferta de Black Friday, am mai plătit încă vreo 350 de lei pe băuturi şi ce am mâncat la prânz; nu am mâncat toate prânzurile acolo, însă. Prețurile curente le găsiți pe site; aș zice că sunt măricele.
Drumul până acolo. Am fost cu mașina (cred că e prea complicat cu altceva) și am făcut drumul din două bucăți, cu oprire de prânz la Pitești și la dus și la întors. Bistro 27 e o opțiune bună: mâncare foarte ok și loc de joacă. În a doua parte a drumului, asfaltul e foarte prost.
Mai mergem? Poate doar în trecere o noapte sau să ne bălăcim la piscină dacă suntem în zonă. 4 nopți nu cred să repetăm, deși Vera nu s-ar fi dat dusă de la distracția acvatică.
