Locuri de vis (2). Le Saline di Marsala, Sicilia

De fapt le cheamă Le Saline della Laguna și se găsesc între Trapani și Marsala, pe coasta de vest a Siciliei. Dar eu am aflat prima dată de ele ca Le Saline di Marsala și așa au rămas pentru mine.

Sicilia are un loc special în inima mea de călător. E una dintre primele destinații vizitate în afara țării și cea la revin ca la un vechi prieten iar și iar.

La 21 de ani călătorisem în străinătate mai puțin decât a făcut-o până acum fiica mea de un an și patru luni. Așa că atunci când Aurelio și Bina, prietenii care mă găzduiesc, îmi propun să vizităm salinele, dar musai la apus, nici măcar nu pun întrebări. La ce e necesar apusul, că tot coborâm în mină, mă gândesc. În fine, o fi ceva cu ora închiderii și trec mai departe. Nicio secundă nu-mi trece prin minte că dacă ai atâta mare și apă sărată, nu-ți mai trebuie să sapi în pământ.

Opresc mașina pe marginea drumului. Rămân cu gura căscată și măcar nu întreb unde sunt salinele, până se produce declicul în mintea mea. Privesc un spectacol incredibil și nu am timp de întrebări: cineva încearcă să îmi demonstreze câte nuanțe de portocaliu există, folosind niște parcele de apă sărată și o bilă de foc care alunecă spre orizont. Aruncase și câteva mori de vânt plus niște stuf răzleț, să completeze tabloul. Iar o adiere fină încrețește ușor suprafața apei, doar ca să-mi amintească că totul e real, e aici și acum. Cum să facă așa spectacol niște parcele de apă în stadii diferite de evaporare? Voi avea timp să mă gândesc ulterior, acum respir un apus la saline și nu îmi trebuie altceva o vreme îndelungată.

Am revenit în anii următori, le-am vizitat și în timpul zilei, am văzut cum se colectează sarea, am intrat într-o moară, m-am plimbat cu barca pe laguna puțin adâncă și am aflat că în locul acela sunt saline de aproape trei mii de ani, de pe vremea fenicienilor. Procesul de producție s-a mai tehnologizat pe ici-colo, dar în mare a rămas cam la fel. Apa se evaporă în parcele, sarea este spartă la lopată și strânsă în munțișori, e transportată cu barca la moară, e măcinată și pleacă la vânzare. Sigur că nu e totul așa de simplist, dar merită să vedeți cu ochii voștri. Au si un mic restaurant și câteva camere pentru cazare pe timpul nopții, plus diverse activități.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAHai Departe Sicilia Saline (3)Hai Departe Sicilia Saline (6)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Comentarii

Un comentariu la „Locuri de vis (2). Le Saline di Marsala, Sicilia”
  1. Anne Marie spune:

    O adevarata placere sa citesc ce scrii! Felicitari Andra!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s